Reviiri

Karvassa vara parempi.

Koiranomistajat pykälien pihtiotteessa

Hippu kahlaaViime aikoina olen harmitellut sitä, miten ahtaaksi elämä koiran kanssa on tehty täällä Suomessa. Viimeinen niitti oli, kun luin artikkelin siitä, kuinka Iranissa kielletään koiran ulkoilutus kokonaan. Onko tämä suuntana myös byrokratiaa ja pykäliä rakastavassa kotimaassamme?

Suomessa et saa mennä rannalle, kahviloihin, etkä oikein mihinkään koiran kanssa. Ja annapa olla, jos haluat päästää koiran irti hihnasta. Milloin olemme tulleet siihen tulokseen, että ihminen on ainut kesy olio, joka saa kulkea irti missä haluaa? Jopa metsäautotien päästä voi löytää kyltin, jossa kehotetaan pitämään koirat kytkettyinä (myönnän, en ehkä totellut). Kuitenkin, jotta koira voisi hyvin, sen tulisi saada juosta vapaana usein, mieluummin päivittäin.

Läheisen metsälammen rannalla olevaan koirakieltoseinään (aivan, ei kyltti vaan kokonainen aiheelle omistettu seinä) on tulostettu kaikki lakitekstit, jotka liittyvät kiinnipitoon ja koirien tuomiseen rannoille. Sen lisäksi seinälle on jaettu viisauden sanoja siitä, kuinka koiran kiinnipito onkin itse asiassa koiran etu. Irti ollessaanhan se kiirehtii etsimään lähimmän liikkuvan auton ja tähtää sen eteen. Väitän, että koirilla on kuitenkin enemmän elämänhaluja kuin keskivertosuomalaisella.

On paljon rotuja, jotka pysyvät luonnostaan omistajaan liimattuina ja yksilöitä, jotka vaan on koulutettu hyvin hallittaviksi. Mielestäni tällaisia koiria voi pitää irti melkein missä vain. Sen lisäksi olisi kaikkien etu, että koiria voisi ottaa rannoille ja ulkona oleviin kahviloihin ja ravintoloihin.

Kuka tahansa Keski-Euroopassa piipahtanut on nähnyt, kuinka luontevasti koirat julkisilla paikoilla siellä käyttäytyvät. No, ne ovat saaneet harjoitusta! Niille isännän tai emännän kanssa kahvilassa istuminen on arkipäivää. Lisäksi väitän, että koiriin, ja eläimiin yleensäkin, osattaisiin suhtautua suvaitsevaisemmin, kun niitä nähtäisiin säännöllisesti. Tuolloin saatettaisiin havaita, että ne eivät levitä maagisesti koko kansan tuhoavia tauteja, eivätkä ole edes kovin vaarallisia. Kahviloille kelpaisivat varmasti myös koiranomistajien roposet.

Voit olla kanssani eri mieltä ja asialla on varmasti monta puolta. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että koko koiria koskeva lainsäädäntö pitäisi laatia uudelleen. Nykyinen laki on tältä osin turhaa pilkunsäätöä ja aiheuttaa erimielisyyttä koirallisten ja koirattomien välille. Suurin osa meistä koiraihmisistä ottaa joka tapauksessa muut huomioon, kerää kakat ja kytkee koiran vastaantulijan kohdatessaan. Piittaamattomat ovat piittaamattomia, vaikka lait laadittaisiin kuinka tiukoiksi. Sen sijaan, että koiraperheet laitetaan Iranin malliin ahtaalle, olisi parempi kaivaa maalaisjärki naftaliinista ja lisätä vielä pieni ripaus suvaitsevaisuutta päälle.

5 responses to “Koiranomistajat pykälien pihtiotteessa

 1. Paluuviite:Järjettömiä sääntöjä koiranomistajien ahdistamiseksi | Fifirock - Home of Happy Dogs

 2. Minna 11.10.2013 18.05

  taytta asiaa! onneksi asun maalla, niin koira saa vapaasti olla irti ja tulla vaikka sisalle kylakauppaan. Poikkeuksia siis loytyy ahdasmielisesta Suomen maastakin. Harvassa ne tosin on.

  Matkustin koirani kanssa vuoden ympari Eurooppaa, ja hihnaa ei kylla tarvinnut melkein missaan. Ja silloin kuin tarvitsi, niin vain oman mielenrauhan, ei kanssaihmisten, vuoksi. Irti ulkolevat koirat on enemman saanto kuin poikkeus. Monessa maassa koira on tervetullut yleisille uimarannoillekin!! Puhumattakaan kahviloista, ravintoloista tai baareista ja puodeista. Slovenian paakaupunki Ljubljana oli kylla ikimusatoisin koirakaupunki. Siella oli vesikippo koiralle joka putiikissa, koira sai tulla ostoskeskuksen liikkeisiin ja sohvalle kahvilassa!

  Koskaan ei ollut mitaan ongelmia ihmisten tai muiden koirien kanssa. Ah, sita vapautta! Ainoastaan Espanja oli perseesta, kun koiraa ei saanut vieda bussiin tai metroon.

  Mieleenpainuvin muisto jai Italiasta, missa kahvilassa istuessamme kahvvilan harmaahapsinen omistaja tuii syottamaan koiralleni jaatelotuutin sanoen ”Piano, piano” Hitaasti, hitaasti, kun koirani yritti ahmaista koko tuutkin kerrallaan. Siina sitten lipitti natisti jaateloa kun mina olin ehka elamani onnellisin! 😀

  Matkakuvia reissustamme loytyy taalta: http://www.minnakulmala.galleria.fi/kuvat/DOCUMENTARY/TRAVELLING+WITH+A+DOG/

  ja blogissa enemman juttuja matkan varrelta http://www.rebel-koira.blogspot.fi/search/label/Reissu-Rebel

  • Mari Oksanen 11.10.2013 18.16

   Voi että kuulostaa hyvältä. Ehkäpä mekin joku päivä pakataan ihan koko perhe karvaotukset mukaan lukien matkaan ja käydään nauttimassa vähän rennommasta ilmapiiristä 🙂

 3. Kalle 28.2.2014 10.06

  Kun metsässä vastaan tulija on Metso perhe tai Metson koti taikka Pyy pesueineen niin kytketkö silloinkin koiran vai runteleeko kurja piskisi munat ja poikaset suuhunsa tai survoo jalkoihinsa? Ei lakeja ole tehty kakkojen eikä ihmisten vuoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: